DONIRAJTE >>>

 
     
 
Multimedija
Naša dvogodišnja saradnja sa Trag fondacijom
Institut za održive zajednice je od 20. do 27. juna organizovao Letnju akademiju sa ciljem da organizacijama civilnog društva iz cele Srbije predstavi inovativne tehnike za učenje, istraživanje i razvoj. U hotelu Olimp na Zlatiboru okupilo se više od 70 organizacija iz Vojvodine, istočne, zapadne i južne Srbije, Sandžaka, Timočke krajine, Šumadije, Pomoravlja i Zlatiborskog okruga i to najuspešnijih polaznika petogodišnjeg ciklusa mobilnih škola javnih zagovaranja ISC. Akademija je realizovana uz pomoć domaćih konsultantkinja i konsultanata Radmile Miković, Tanje Bjelanović, Mladena Jovanovića i Tanje Azanjac koji su držali četiri dvodnevna seminara.
EVALUACIJA KOMUNIKACIONIH MATERIJALA PARTNERSKIH ORGANIZACIJA NA CSF PROGRAMU

Prezentacija rezultata kvantitativnog istraživanja:

MIŠLJENJE JAVNOSTI I STAVOVI O NVO SEKTORU U SRBIJI

Kraljevo:

Spot je bio deo kampanje zagovaranja za formiranje Saveta za mlade u Kraljevu čiji je cilj bio da mlade ljude informiše o ovoj aktivnosti u njihovom gradu. Poruka kampanje je bila „Ništa se neće desiti samo od sebe, ustani, uključi se, rešavaj“. Savet su organizovale četiri omladinske grupe iz Kraljeva uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

 

Užice:

U Užicu je pokrenuta inicijaitva za formiranje Saveta za osobe sa invaliditetom, kao stručnog I savetodavnog tela. Spot pokazuje svakodnevni život četvoro Užičana, osoba sa invaliditetom, I njihove probleme u svakodnevnom životu. Inicijativa je deo projekta "Politike koje rade" koji sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizacij

 

Bajina bašta:

Konsultativno edukativni centar Bajina Bašta u partnerstvu sa Udruženjem dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja Bajina Bašta, Udruženjem Trik iz Nove Varoši se zalažu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Bajinoj Bašti i Novoj Varoši, njihovo mapiranje u sredini i uključivanje u kulturne, obrazovno-vaspitne i socijalne tokove. Ovo je, takođe, deo projekta “Politike koje rade” koji realizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

 

 Ličnosti iz javnog života podržavaju kampanju "Potpisujem"

U okviru kampanje "Potpisujem", koja se zalaže za punu primenu Istanbulske konvencije, aktivistkinje Autonomnog ženskog centra pripremile su i video spotove sa poznatim ličnostima koje podržavaju kampanju. Akteri spotova su: glumica Tanja Bošković, srpska reprezentativka u plivanju Nađa Higl, olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić, novinari Suzana Trninić, Dragan Ilić i Gorica Nešović, glumica i džez pevačica Ana Sofrenović, glumica Tamara Dragičević... Svi oni poručuju da "niko ne voli prazna obećanja"

Podsećamo vas na Konferenciju o slobodi izražavanja na Internetu

Regionalnu konferenciju o slobodi izražavanja i samo-regulaciji na Internetu organizovala je misija OEBS-a u Srbiji u partnerstvu sa SHARE fondacijom i ambasadom Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru projekta Jačanje sloboda na Internetu u oktobru prošle godine.Pomoć su pružile i Misije OEBS-a iz regiona, kao i Kancelarija predstavnice OEBS-a za slobodu medija.

Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom. Predstavlja pravo na izražavanje, saopštavanje i primanje informacija i mišljenja bez ikakvog ometanja.

Naši partneri u studijskoj poseti Briselu

Grupa od jedanaest partnerskih organizacija Instituta za održive zajednice boravila je u petodnevnoj radnoj poseti Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, istraživačkim institutima i krovnim udruženjima građana u Briselu. Učesnici su imali prilike da razgovaraju sa evropskim parlamentarcima, čuju njihove stavove o napretku Srbije na putu ka Evropskoj Uniji i saznaju nešto više o ulozi civilnog društva u procesu pridruživanja.

O problemu siromaštva i socijalne isključenosti dece u Bujanovcu

Na panelu o problemu siromaštva i socijalne isključenosti dece u Bujanovcu predstavljena je inicijativa „Budućnost po meri dece" koju sprovodi Društvo za razvoj dece i mladih iz Niša kao i ideja o formiranu Fonda za socijalno uključivanje dece. Inicijatori formiranja ovog Fonda imali su na umu da bi bilo korisno da se delotvornije koordiniše rad domaćih aktera i fondova EU namenjenih socijalnom uključivanju dece. Cilj panel diskusije bio je i da se ukaže na odgovornost lokalne samouprave u rešavanju problema siromaštva i socijalne isključenosti dece i mladih. Organizatori su Otvoreni klub iz Niša i Građanske inicijative, a skup su podržali USAID i Institut za održive zajednice (ISC).

Konferencija: "Partnerstva i umrežavanja"

Na dvodnevnoj konferenciji "Partnerstva i umrežavanja", koja je održana u hotelu Zira, predstavnici partnerskih OGD na programu "Građansko društvo za budućnost", kao i organizacije koje su oni pozvali da im se pridruže, slušali su od trenera američke organizacije "Root Change" o načinima na koje mogu da se umreže i povežu.  Konferencija je bila posvećena isticanju značaja i važnosti povezivanja civilnog sektora međusobno, ali i sa drugim segmentima društva, sa državom i predstavnicima biznisa. Ovu dvodnevnu konferenciju zajednički su organizovali Institut za održive zajednice, USAID Srbija i američka organizacija Root Change, ISC-ov partner na programima usavršavanja organizacija civilnog društva.

Okrugli sto - Sprečimo silovanje! Primenimo Istanbulsku konveciju!

U okviru kampanje „Sprečimo silovanje! Primenimo Istanbulsku konvenciju!“, koja je posvećena položaju žrtava silovanja, u Beogradu je održan okrugli sto u organizaciji Autonomnog ženskog centra, Mreže žena protiv nasilja, Mreže za EWL i European women's LOBBY. Na okruglom stolu zaključeno je da će adekvatna implementacija Istanbulske konvencije proizvesti dalekosežne promene na putu ka efektivnijoj rodnoj ravnopravnosti. Iako je Srbija ratifikovala ovaj dokument, još uvek domaće zakonodavstvo nije usaglašeno sa Konvencijom, što bi trebalo da se učini u narednom periodu, većim angažovanjem institucija sistema. Kampanju "Potpisujem", koja se zalaže za punu primenu i ratifikaciju Konvencije, podržali su USAID i ISC kroz kampanju "Građansko društvo za budućnost".

Inicijativa "Park za sve"

Udruženje za lokalni razvoj Kamenica pokrenulo je inicijativu "Park za sve" kako bi promovisali izgradnju teretana na otvorenom za celu polulaciju, a ne samo za zdrave i fizički jake osobe. U akciju se uključio paraolimpijac Nemanja Tadić, a ona se sprovodi u okviru programa Uspešni fandrejzing, koji Trag fondacija sprovodi u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice (ISC) kroz program Građansko društvo za budućnost, a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 
 

Otvoreni parlament o Konvenciji za borbu protiv nasilja nad ženama

U Skupštini Srbije su parlamentarci nedavno raspravljali o ratifikovanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici. Otvoreni parlament je tim povodom organizovao debatu na kojoj su učestvovale Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i predstavnice parlamentarnih stranaka.  Zaključak je da je kontrolna uloga Parlamenta upravo jedan od najbitnijih faktora koji će pomoći bolju primenu Konvencije.

Aktivnosti narodnih poslanika

Koliko zakona dnevno je usvojeno za vreme prve godine rada novog skupštinskog saziva, koliko amandmana su poslanici podneli i koji od njih su najaktivniji?

 

Root Change saveti za OCD

Konsultanti američke organizacije Root Change održali su STAR radionice partnerskim organizacijama Instituta za odrzive zajednice (ISC) i tom prilikom izdvojili tri saveta za OCD.

Besplatna pravna pomoc - performans u Priboju

U okviru projekta Besplatna pravna pomoc, koji realizuje Ženska inicijativa Priboj, a koji je podržala Trag fondacija, u Priboju je izveden performans čija je tema porodično nasilje. Nakon performansa svi prisutni posetioci su putem "Otvorenog mikrofona" imali priliku da iznesu svoje stavove i mišljenja o performansu, ali i porodičnom nasilju uopšte. Projekat je deo programa "Građansko društvo za budućnost", koji realizuje Institut za održive zajednice ISC uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Dodela nagrada za korporativno volontiranje

Nagrade za korporativno volontiranje za 2013. godinu uručene su 25. septembra u Smart kolektivu u Beogradu. Dodelu Nagrade po treći put organizovali su Forum poslovnih lidera Srbije i Smart kolektiv, sa ciljem da prepoznaju i nagrade programe koji su u proteklih godinu dana najviše doprineli razvoju lokalnih zajednica i razvoju zaposlenih. Dobitnik glavne nagrade koja se dodeljuje za Najbolji program volontiranja je Erste Banka za program "Pravi dan za veliku stvar", koji se sprovodi već pet godina i čini integralni deo strategije društveno odgovornog poslovanja Banke.

 

Intervju Ričarda Pajsnera za dnevni list Danas

Ričard Pejsner, predsednik Upravnog odbora Instituta za održive zajednice u Vermontu, govorio je za vreme boravka u Beogradu za dnevni list Danas o vezi profitnog i neprofitnog sektora u Srbiji. On je naglasio da iskustvo koje vermontski ISC ima u svetu i SAD pokazuje da je moguće naći tu tanku žicu na kojoj „balansiraju“ profitni i neprofitni sektor. Pajsner je govorio i o tome kako biznis treba da pomogne civilni sektor, kao i o prednostima i manama angažovanja stranih savetnika.

Ceo intervju pročitajte na www.danas.rs

Prezentacija programa za izgradnju kapaciteta

 

 
 
     
 
Terazije 27/5. sprat, 11000 Beograd, Srbija - E-mail: isc@iscserbia.org
Telefoni:+381 11 3230 602, 3230 603, 3230 604 Fax:+381 11 3230 523
SEDIŠTE ORGANIZACIJE 535 Stone Cutters Way, Montpelier, VT 05602 
Phone: 802-229-2900 Fax: 802-229-2919
Strateški partneri:
   
 
  Program GRADJANSKO DRUŠTVO ZA BUDUĆNOST finansira United States Agency for International Development (USAID)