DONIRAJTE >>>

 
     
 
WIKICIV baza o organizacionom razvoju namenjena civilnom sektoru

 

Institut za održive zajednice, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli su WIKICIV platformu na čijoj izradi su učestvovale odabrane autorke i autori iz civilnog sektora. Prezentacija WIKICIV  baze znanja o organizacionom razvoju održana je 16. januara 2015.  u Ustanovi kulture Parobrod, a o ciljevima i značaju platforme govorili su autorke i autori koji su učestvovali u njenoj realizaciji.
Događjaj je okupio nekoliko desetina predstavnika civilnog sektora, uključujući predstavnike lokalnih organizacija, civilnog društva, medjunarodnih organizacija i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

„Organizacije civilnog društva moraju biti te koje unapređuju sopstveni rad i sopstveno razvijanje”, istakla je Aleksandra Galonja, koja je pored Tanje Azanjac jedna od urednica WIKICIV-a. Cilj platforme je da omogući svima, a prvenstveno organizacijama civilnog društva, da se na jednostavan način informišu o specifičnim aspektima organizacionog razvoja i održivosti civilnog sektora. „WIKICIV platforma predstavlja još jednu priliku da različite organizacije, akterke i akteri diskutuju o terminima, temama i pitanjima bitnim za civilni sektor”, dodala je Galonja.
Sadržaj platforme podeljen je na 7 oblasti koje su ocenjene kao ključni pokretači razvoja - istraživanje i razvoj, uspešno i odgovorno upravljanje, povećanje odgovornosti i transparentnosti, umrežavanje, monitoring i evaluacija, prikupljanje i raspolaganje resursima, organizaciona kultura i promocija vrednosti.
Aleksandar Anđelković, autor oblasti o istraživanju i razvoju, istakao je da stalno ispitivanje i procena omogućavaju adaptaciju i kreiranje adekvatnog odgovara na izazove okruženja. „Da bi organizacije donele promenu i doprinele zajednici one moraju da budu svesne zajednice, problema zajednice i da rade na tom problemu kontinuirano”, naglasio je Anđelković.

Autori i autorke iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost nastojali su da kroz WIKICIV platformu prikažu na koji način je moguće povećati stepen odgovornosti i transparentnosti u civilnom sektoru.  „Izazov se sastojao u tome da smo morali o relativno apstraktnim pojmovima govoriti na konkretan, razumljiv način. Zbog toga smo nastojali da tekst učinimo što korisnijim kako bi organizacije videle kako to izgleda u praksi”, rekla je Vukosava Crnjanski Šabović, direktorka CRTA-e.
Društvenu promenu nemoguće je postići bez stvaranja kritične mase zainteresovanih i aktivnih pokretača. Mladen Jovanović je ukazao na značaj umrežavanja u civilnom sektoru ali i razumevanja tog procesa. „Mreže organizacija nose puno korisnih stvari sa sobom ali moraju biti uređene I definisane sa jasnim ciljem”, izjavio je Jovanović. I pored toga što su organizacije prepoznale značaj razvoja partnerstva WIKICIV pomaže da se ona još uspešnije ostvaruju I budu trajnija, funkcionalnija i učinkovitija.

WIKICIV nudi i smernice za jasnije prepoznavanje raspoloživih resursa u zajednici i predstavlja mogućnosti i načine za pribavljanje tih resursa. Marija Mitrović i Natalija Simović iz Trag fondacije su nastojale da pored teorijskog dela daju i niz praktičnih saveta i primera dobre prakse koji će biti od koristi svim aktivistima i aktivistkinjama.

„Organizacije moraju u potpunosti da učestvuju u procesu evaluacije. Moraju da učestvuju u diskusiji koja će im pomoći da vide da li su došli do cilja, a što su ciljevi veći i kompleksniji,  i evaluacija mora biti sistematičnija i sveobuhvatnija”, naveo je Dragan Srećković koji je bio autor oblasti Monitoring i evaluacija. U ovoj oblasti su predstavljeni alati i specifični koraci koji omogućavaju praćenje ukupnog napretka u radu organizacoje.

WIKICIV platforma realizovana je uz kreativnu i tehničku pomoć SHARE fondacije. Đorđe Krivokapić iz fondacije SHARE naveo je da razvoj nije, niti može biti konačan proces, a da je znanje njegov generator. Znanje se kreće na drugačiji način nego što mi to mislimo. Suština ove platforme jeste da njeni korisnici budu ujedno i njeni kreatori čime ćemo doći do kvalitetnijeg znanja i bolje baze”, zaključio je Đorđe Krivokapić i pozvao sve zainteresovane da učestvuju u daljem razvoju WIKICIV baze.

WIKICIV platforma je nastala u okviru finalizacije projekta "Civilno društvo za budućnost" koji se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj izvodio u Srbiji od 2012. do 2014. godine. Tokom te dve godine, Institut za održive zajednice i sedamnaest partnerskih organizacija temeljno su promišljali načine unapređenje rada i efikasnosti organizacija, najadekvatnije metodologije, ali i mogućnosti za dugoročno investiranje u procese transformacije organizacija koje bi bile u skladu s društvenim transformacijama i potrebama građana i građanki u Srbiji. Ova razmišljanja su pretočena u programe za razvoj kapaciteta koji su rezultirali održivošću i adaptibilnošću organizacija koje će u budućnosti nositi procese razvoja celog civilnog sektora. Sva programska iskustva su predstavljena u priručnicima, materijalima za obuke, primerima dobre prakse, administrativnim i finansijskim dokumentima, i sadržaj su WIKICIV baze znanja.

Uz aktivni angažman profesionalaca i profesionalki iz civilnog društva,  WIKICIV će omogućiti organizacijama da konstantno uče i razvijaju se, imaju uvid u nove trendove i znanja iz oblasti organizacionog razvoja,  kao i konkretne instrumente i mehanizme za njihovu primenu.

Verujući da su stalni rast i napredak preduslovi za stvaranje svesnih i savesnih građana i građanki i stabilnog demokratskog društva, predstavljamo vam WIKICIV i pozivamo vas da u njenom razvoju i vi aktivno učestvujete.

 

 
     
 
Terazije 27/5. sprat, 11000 Beograd, Srbija - E-mail: isc@iscserbia.org
Telefoni:+381 11 3230 602, 3230 603, 3230 604 Fax:+381 11 3230 523
SEDIŠTE ORGANIZACIJE 535 Stone Cutters Way, Montpelier, VT 05602 
Phone: 802-229-2900 Fax: 802-229-2919
Strateški partneri:
   
 
  Program GRADJANSKO DRUŠTVO ZA BUDUĆNOST finansira United States Agency for International Development (USAID)